Honours And Awards General Knowledge Questions And Answers

Deal Score+1

Honours And Awards General Knowledge Questions And Answers

Honours And Awards

Honours And Awards General Knowledge Questions And Answers

Question 1.

Which state gives Mewar Award
(a) Haryana
(b) Delhi
(c) Punjab
(d) Rajasthan

Answer- (D)

Question 2.

Who is the first Asian Winner of Nobel Prize?
(a) C. V. Raman
(b) Rajiv Gandhi
(c) Rabindranath Tagore
(d) Mother Teresa

Answer- (C)

Question 3.

The first Indian to receive Noble Prize in Literature was
(a) Mother Teresa
(b) C. V. Raman
(c) Rabindranath Tagore
(d) Sarojini Naidu

Answer- (C)

Question 4.

The Arjuna Awards were instituted in the year:
(a) 1965
(b) 1963
(c) 1961
(d) 1975

Answer- (C)

Question 5.

Arjuna Award is given for
(a) Bravery on battlefield
(b) Outstanding performance in sports
(c) Exceptional service in emergency
(d) Exceptional service of slum dwellers

Answer- (B)

Question 6.

Kalinga Award is given for:
(a) Art
(b) Science
(c) Literature
(d) Sports

Answer- (B)

Question 7.

Sabin Award’ is given for the conservation of
(a) amphibians
(b) reptiles
(c) birds
(d) corals

Answer- (A)

Question 8.

Which of the following is given for excellence in literary work?
(a) Bharat Ratan
(b) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(c) Arjun Award
(d) Pulitzer Prize

Answer- (D)

Question 9.

The prestigious Jnanpith Award was first given in the year:
(a) 1961
(b) 1963
(c) 1965
(d) 1972

Answer- (C)

Question 10.

Vyas Samman is given for excellence in the field of
(a) Dance
(b) Music
(c) Film
(d) Literature

Answer- (D)

Question 11.

Dronacharya Award is given to
(a) outstanding coaching in sports and games
(b) firefighting operation
(c) mountaineering
(d) outstanding coaching in athletics

Answer- (A)

Question 12.

The Jawaharlal Nehru Award is given excellence in:
(a) International Understanding
(b) Government Service
(c) Literary Work
(d) Social Work

Answer- (A)

Question 13.

Ashoka Chakra’ is awarded for
(a) acts of gallantry in the presence of enemy
(b) gallantry by children
(c) outstanding contribution to literature
(d) the most conspicuous bravery or self-sacrifice on land, air or sea but not in the presence of the enemy

Answer- (D)

Question 14.

The Nobel Prize was first awarded in_____
(a) 1901
(b) 1958
(c) 1972
(d) 1976

Answer- (A)

Question 15.

The first Noble Prize in Economics was given in the year:
(a) 1901
(b) 1921
(c) 1959
(d) 1969

Answer- (D)

Question 16.

The ‘Cannes Award’ is given for excellence which field?
(a) Journalism
(b) Literature
(c) Films
(d) Economics

Answer- (C)